Σταυρίδου Αλεξάνδρα. Η Εκπαιδεύτρια του ©Κ.Σ. ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ»
Η Σταυρίδου Αλεξάνδρα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου του 1997, είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μία από τις Επίσημα Διαπιστευμένες Δασκάλες Πολεμικών Τεχνών του ΕΠΟΣ. Παρά το νεαρό της ηλικίας της διαθέτει ολοκληρωμένη κατάρτιση στο Σαολίν Γου Κουνγκ [Κιν.: shàolín wǔgōng 少林武功], γνωρίζοντας περισσότερες από 50 παραδοσιακές φόρμες, τόσο με γυμνά χέρια όσο και με μακριά και κοντά όπλα. Συνεχίζει όμως τις σπουδές της και διευρύνει τις γνώσεις της και σε άλλες τέχνες του Σαολίν, όπως Τσιν Να [Κιν.: qínná 擒拿], Τσι Γκον [Κιν.: qìgōng 气功], καθώς και σε άλλα είδη Κουνγκ Φου όπως το Αλογάκι της Παναγιάς 7 Αστεριών [Κιν.: qīxīng tángláng pài quán 七星螳螂派拳], Φοσάν Ουίνγκ Τσουν [Κιν.: Fóshān yǒng chūn quán 佛山詠春拳], Μπάτζι Τσουάν [Κιν.: Bājíquán 八極拳], Πίκουα Τσουάν [Κιν.: Pīguà quán 劈掛拳], Σιν Γι ΤΣουάν [Κιν.: Xíng Yì Quán 形意拳], Γιανγκ Τάι Τζι Τσουάν [Κιν.: Yángshì tàijíquán 楊氏太极拳] και Τσεν Τάι Τζι Τσουάν [Κιν.: Chénshì tàijíquán 陳氏太极拳].
Ξεκίνησε τις σπουδές της στον Πολιτισμό Σαολίν σε ηλικία δέκα ετών, δίπλα στον Δάσκαλο Κοκκάλα Λάμπρο - Σι Χαν Λινγκ [Κιν.: shìhénglíng 释恒灵] και τη Δασκάλα Αντωνίου Ευσταθία - Σι Μιάο Τσινγκ [Κιν.: shìmiàoqīng 释妙清], υπό τη αυστηρή καθοδήγηση του Δάσκαλου Σι Γιαν Τζουό [Κιν.: shì yán zhuō 释延卓]. Η Παρθενική της Αγωνιστική συμμετοχή έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2011, στο 4ο Πανελλήνιο Κύπελλο «Μυγδονία» στον Λαγκαδά, όπου κατάφερε να κατακτήσει 2 Χρυσά Μετάλλια, ένα στις Άοπλες Φόρμες και 1 στα Κοντά Όπλα. Ο ιδιαίτερος ζήλος κι οι επιμελείς προσπάθειες της την οδηγούν το φθινόπωρο του 2012, στο 1ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Πολιτισμού Σαολίν στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει μαζί με την ομάδα του ΕΠΟΣ, ως η μικρότερη Αθλήτρια. Εκεί, συνάντησε για πρώτη φορά τον Σεβάσμιο Ηγούμενο του ναού Σαολίν, Σι Γιουνγκ Σιν [Κιν.: shìyǒngxìn fāngzhang 释永信方丈] και άλλους επιφανείς δασκάλους του Σαολίν, αποκτώντας ανεκτίμητες εμπειρίες. Παράλληλα, τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο που της απονεμήθηκε για την εκτέλεση φόρμας με βεντάλια και με Αργυρό Μετάλλιο που της απονεμήθηκε για την εκτέλεση φόρμας με γυμνά χέρια.
Το 2014, ολοκληρώνει τον βασικό κύκλο σπουδών (1ο Ντουάν Μέσου Επιπέδου) στον Πολιτισμό Σαολίν. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, συμμετέχει στο 2o Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολιτισμού Σαολίν στο Λονδίνο, όπου της απονεμήθηκε Αργυρό Μετάλλιο για την εκτέλεση φόρμας με γυμνά χέρια. Τον επόμενο χρόνο, ολοκληρώνει τη Σχολή Προπονητικής και Διαιτησίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, ενώ βραβεύεται για την επί σειρά ετών κορυφαία παρουσία της στις διοργανώσεις της Ε.Ο.Π.Τ., το ήθος της, τη καλλιέργεια της, την τεχνική της κατάρτιση και τη συμβολή της, στην ορθή διάδοση του Πολιτισμού Σαολίν και ειδικότερα του Πολιτισμού Σαολίν στο ευρύ κοινό.
Το καλοκαίρι του 2015, συμμετέχει στο πολιτιστικό οδοιπορικό του δασκάλου Σι Γιαν Τζουό στην Κίνα, όπου μελετά στους ναούς Φενγκσουέ, Κουνγκσιάν, Γιουνγκτάϊ και Σαολίν. Με παρότρυνση των δασκάλων της, δίνει Αξιολογήσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν, Τμήμα Πολεμικών Τεχνών του Σαολίν όπου αξιολογήθηκε για πρώτη φορά από την επιτροπή, λαμβάνοντας άριστη επίδοση και κρίθηκε Άξια επάρκειας διδασκαλίας, σε όλες τις κατηγορίες [μακριά και κοντά όπλα, εκτέλεση και τεχνική κατάρτιση παραδοσιακών δεξιοτήτων Σαολίν, τεχνικών μάχης, εξειδικευμένες γνώσεις] παραλαμβάνοντας το Πτυχίο της με Αριθμό Πιστοποίησης: 20101014. Είναι εγγεγραμμένη επισήμως, στο Μητρώο του Ναού Σαολίν με τον Α.Μ. 01286970, σαν μαθήτρια του Σεβάσμιου Σι Γιουνγκ Σιν, με το γενεαλογικό όνομα Σι Γιαν Τζιά [Κιν.: shìyánjiā 释延佳] και ανήκει πλέον στη 34η γενεά άμεσης διαδοχής του Σαολίν. Τιμώντας όμως την αλυσίδα διαδοχής του Δασκάλου της, Σι Γιαν Τζουό και όπως προβλέπεται από τον γενεαλογικό κώδικα του Σαολίν, κρατά το όνομα Σι Χαν Τζουέ [Κιν.: shìhéng jué 释恒觉].
Τον Μάρτιο του 2016, πιστοποιείται ως Εκπαιδεύτρια [Κιν.: Jiàoliàn 教练] του Σαολίν Τσουάν [Κιν.: Shàolínquán 少林拳] από το Κέντρο Έρευνας Πολεμικών Τεχνών και Πολιτισμού του Τσανγκτσούν - E.Π.Τε.Πο.T. [Κιν.: Zhǎngchūn jīng kāi fútú hànxué yánjiū 长春 经开 国学 武道研究会] και την Ένωση Κοινωνικών και Αθλητικών Εκπαιδευτών του Τσανγκτσούν [Κιν.: Chángchūn Jīngkāi shèhuì tǐyù zhǐdǎoyuán xiéhuì 长春经开社会体育指导员协会] με Αριθμό Μητρωου: 20160310001. Τον Μάιο του ίδιου έτους, της απονέμεται το Δίπλωμα και ο Βαθμός του 2ου Ντουάν, αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου.
Το καλοκαίρι του 2016, συμμετέχει στο 2ο Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό ταξίδι του δασκάλου Σι Γιαν Τζουό στην Κίνα, για περαιτέρω ανάπτυξη, σπουδή και μελέτη, όχι μόνο του Πολιτισμού Σαολίν, αλλά και της Κινέζικης Κουλτούρας. Επισκέπτεται με τον Δάσκαλο Σι Γιαν Τζουό και την ομάδα του ΕΠΟΣ, πολλά ιστορικά μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως τη γενέτειρα του μεγάλου Στοχαστή Δασκάλου Σουάν Τζαν [Κιν.: xuán zàng 玄奘], το Μεγάλο Βούδα του Λουσάν [Κιν.: Lǔshān dàfó 鲁山大佛] και παρουσιάζει τις γνώσεις της στον Ηγούμενο του Ναού της Κενότητας, Δάσκαλο Σι Γιαν Τσι [Κιν.: shì yán cí 释延慈], συμμαθητή και καλό φίλο του Δάσκαλου Σι Γιαν Τζουό.
Το Σεπτέμβριο 2016, της ανατίθεται η θέση της Εκπαιδεύτριας Στο Κ.Σ. Αρτέμιδας «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» και γίνεται αμέσως αγαπητή τόσο από τους μικρούς όσο και από τους ενήλικες σπουδαστές. Είναι μέλος του Σώματος Διαιτησίας της ΕΟΠΤ, μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΕΠΟΣ, με αμέτρητες βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις σε διοργανώσεις και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Τον Απρίλιο του 2016, οδηγεί την ομάδα του Αριστόμαχου στο 17ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσού Κουνγκ Φου κερδίζοντας 5 Χρυσά Μετάλλια και 2 Αργυρά ενώ η ίδια κατέκτησε τη 1η θέση στη κατηγορία Παραδοσιακών Στυλ Βόρεια Γροθιά Γυναικών. Τον Απρίλιο του 2017, στο 18ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γουσού Κουνγκ Φου η επιτυχία συνεχίζετε με 5 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια, ενώ η ίδια κατέκτησε τη 2η θέση στη κατηγορία Παραδοσιακών Στυλ Κοντά Όπλα Γυναικών και τον Μάρτιο του 2018 στο 19ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Taolu Γ΄και Β΄ κατηγορίας η Εκπαιδεύτρια Σταυρίδου κατέκτησε τη 1η θέση στη κατηγορία Παραδοσιακών Στυλ Νότια Γροθιά Γυναικών και η ομάδα της 4 Χρυσά, 3 Ασημένια και 5 Χάλκινα μετάλλια.
Τον Ιούνιο του 2019, μετά από επιτυχείς Αξιολογήσεις της απονέμετε ο 7ος Βαθμός στο Φοσάν Γιονγκ Τσουν Τσουάν της Οικογένειας του Δάσκαλου Λουν Γκάϊ.
Το καλοκαίρι του 2019, συμμετέχει στο 3ο Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό ταξίδι του δασκάλου Σι Γιαν Τζουό στην Κίνα, για περαιτέρω ανάπτυξη, σπουδή και μελέτη, όχι μόνο του Πολιτισμού Σαολίν, αλλά και της Κινέζικης Κουλτούρας. Ολοκληρώνοντας έναν τετραετή κύκλο σπουδών, δίνει επιτυχείς Αξιολογήσεις στην Κρατική Λαϊκή Ακαδημία Γουσού της Λουογιάν και παραλαμβάνει το Δίπλωμα της από τον Επίσημο Κρατικό Φορέα των Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών της Επαρχίας Χενάν.
Τον Ιανουάριο του 2020, παρακολουθεί επιτυχώς το σεμινάριο Σαντά από τον Δάσκαλο Αλεξάντερ Ραντούτσεβ, Πρόεδρο της Επιτροπής Σαντά της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Γουσού.
Τον Φεβρουάριο του 2020, παρακολουθεί επιτυχώς Εισαγωγικό σεμινάριο διαιτησίας & Σεμινάριο προπόνησης αθλητών του Wushu, από τον Μάστερ Χάο Τζουν Τσούο (7ο Ντουάν) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γουσού.
Τον Ιούνιο του 2021, μετά από επιτυχείς Αξιολογήσεις της απονέμετε ο 6ος Βαθμός στο Αλογάκι της Παναγιάς 7 Αστεριών, της οικογένειας του Μάστερ Λι Καμ Ουίνγκ [Κιν.: lǐjǐnróng 李錦榮], από τον Σιφού Αντώνη Παντελιά, προσωπικού μαθητή του Μάστερ Ντέρεκ Φρήρσον.
Τον Iούνιο του 2021, της απονέμεται το Δίπλωμα και ο Βαθμός του 3ου Ντουάν με αριθμό: 0624, αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου.
Στις 12 Νοεμβρίου του 2021, ο Σιφού Αντώνης Παντελιάς, της απονείμει τα διπλώματα του 7ου & 8ου Βαθμού κρίνοντας την Άξια επάρκειας διδασκαλίας, του Στυλ Αλογάκι της Παναγιάς 7 Αστεριών.
Την 1η Απριλίου του 2022, της απονέμεται το Δίπλωμα και ο Βαθμός του 1ου Ντουάν στο Σαολίν Ρόου Τσουάν Γκουνγκ Φα [Κιν.: Shàolín róuquán gōngfǎ 少林柔拳功法], αναγνωρισμένου από το Ελληνικό Κράτος και την Ομοσπονδία Γου Σου - Κουνγκ Φου.
Στις 6 Ιουλίου του 2023, της απονέμεται το Πτυχίο Προπονήτριας Γουσού - Κουνγκ Φου από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά από φοίτηση ενός έτους στη Σχολή Προπονητών Αθλημάτων της ΓΓΑ.
Την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023, στο Κλειστό Γυμναστήριο ‘Άργους, κατακτά την 1η Θέση [Χρυσό Μετάλλιο] στο Παγκόσμιο της World United Martial Artists [W.U.M.A.] με την υψηλότερη βαθμολογία της διοργάνωσης 9.85, με άριστα το 10, στα Εσωτερικά στυλ [Τάι Τζι Τσουάν]. Στην ίδια διοργάνωση η ομάδα της με 5 αθλητές και αθλήτριες κατακτά 3 πρώτες θέσεις [Χρυσό Μετάλλιο], μια Δεύτερη [Ασημένιο Μετάλλιο] και μια Τρίτη [Χάκλινο Μετάλλιο].
Στο 11ο Διεθνές και 15ο Πανελλήνιο «Μυγδονία», που πραγματοποιήθηκε στις την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στο Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου, η Ο.Α.ΠΟ.Σ. «ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ» του ΕΠΟΣ, με επικεφαλής την Σταυρίδου Αλεξάνδρα,, συμμετείχε με 9 Σπουδαστές και Σπουδάστριες που κατάφεραν επάξια να παρουσιάσουν ποικίλες δεξιότητες του Πολιτισμού Σαολίν, προσπάθεια η οποία τιμήθηκε με την απονομή 16 Χρυσών και 2 Αργυρών Μεταλλίων από τους διοργανωτές.
Οι συναρπαστικοί αγώνες PRO SANDA BOXING JUNIORS – YOUNG DRAGONS 3 [ΝΕΟΙ ΔΡΑΚΟΙ 3] πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στο περίφημο «Rail Entertainment Studio» στον Πειραιά. Η Σταυρίδου Αλεξάνδρα μαζί με τους Λαλίδη Ραφαήλ, Δημήτρη Κουφόπουλο και Παυλίδη Μαρίνα-Νεφέλη επέδειξαν εξαιρετική ικανότητα κατακτώντας δύο Ασημένια, και ένα χχρυσό με την Παυλίδη Μαρίνα-Νεφέλη.
Στο 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών, που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024 στον Λαγκαδά, παρουσίασε με υποδειγματική δεξιοτεχνία και αφοσίωση την πλούσια ταπισερί του Σαολίν με 2 Σπουδαστές και 2 Σπουδάστριες. Η απόδοσή τους κέρδισε τέσσερα Χρυσά Μετάλλια, μια κατάλληλη αναγνώριση της αφοσίωσης και του ταλέντου τους.
Το καλοκαίρι του 2024, Μμετά από πρόσκληση του Ναού Σαολίν και της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Σαολίν, συμμετέχει σε ένα ακόμη ταξίδι πολιτιστικής και πνευματικής σημασίας. συνοδεύοντας τους Δασκάλους Σταυρίδη Ιορδάνη - Σι Γιαν Τζουό [κιν.: shì yán zhuō 释延卓], Κατακαλαίο Δημήτρη - Σι Γιαν Κουνγκ [κιν.: shì yán kōng 释延空] και Αντωνίου Ευσταθία - Σι Γιαν Γιουν [Κιν.: shìyányùn 释延运], για τα αποκαλυπτήρια της πέτρινης επιγραφής “Ευρωπαίοι μαθητές Σαολίν επιστρέφουν στο μνημείο του βουνού” [Κιν.: Ōuzhōu shàolín dìzǐ guī shān bēi 欧洲少林弟子归山碑] με την οποία εορτάστηκε η 15η επέτειος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Σαολίν.